Amb la privadesa de les dades que fa titulars, a continuació s’explica com Blockchain pot mantenir segures les nostres dades

Privadesa de dades és un tema candent en aquest moment. Els consumidors a Europa hauran passat les últimes setmanes revisant el correu electrònic rere el correu electrònic d’empreses que intenten desesperadament mantenir-se en contacte amb ells després del nou referent Legislació sobre protecció de dades del RGPD.

Mentrestant, gran part de la resta del món és conscient de l’escàndol i la controvèrsia al voltant de Facebook i Cambridge Analytica.

Fins i tot si desconeixeu els detalls del cas, és clar que Facebook i altres grans plataformes estan sotmesos a un intens control per a l’ús (o ús indegut) de les dades dels seus usuaris..

Aquests esdeveniments són només els darrers d’una llarga història de relacions tenses entre clients i empreses tecnològiques pel que fa a la privadesa de dades.

El 68% de les persones no confieu en les marques perquè gestionin la seva informació de manera adequada, ja que el 63% creu que hauria d’assumir la responsabilitat de les seves pròpies dades.


Però això és el que fa: la majoria de la gent no veu compartir les seves dades com l’arrel de tot el mal. De fet, més de la meitat dels enquestats en una enquesta recent les dades pensades eren essencials per al funcionament de l’economia.

El 61% de les persones de 18 a 24 anys van veure les seves dades com un bé, cosa que podrien utilitzar per negociar millors ofertes.

Per tant, la situació no és tan senzilla com “la gent no vol compartir les seves dades amb empreses”. Generalment, la gent entén que les seves dades són una part important de l’economia moderna en línia i que es poden utilitzar per millorar la seva experiència.

El problema és que senten que no tenen control i que no confien en les plataformes en línia per gestionar les seves dades de manera responsable i tenint en compte els seus interessos.

En això, podrien tenir raó. Vegem com les plataformes en línia utilitzen les nostres dades.

Una economia de dades

En l’escàndol de Cambridge Analytica, una tercera empresa va poder accedir a les dades personals dels usuaris de Facebook. Aquesta informació es va utilitzar llavors per influir en les campanyes polítiques i, finalment, en les eleccions.

Preocupant, segur. Però, en la majoria dels casos, les coses no són tan sinistres. L’ús principal (o almenys l’oficial) de les nostres dades per plataformes com Facebook i Google es fa a la publicitat.

Com que les nostres dades revelen moltes coses sobre les coses que gaudim, indiquen als anunciants què és més probable que comprem. Google i Facebook treballen amb empreses publicitàries i utilitzen les nostres dades per ajudar-los a orientar anuncis a persones que respondran positivament (llegiu: feu clic a l’anunci i compreu el que es ven).

És una bona idea, però, en aquest model, les empreses publicitàries es veuen obligades a passar per aquestes plataformes de tercers en lloc d’interactuar directament amb els consumidors..

Això vol dir que els anuncis solen estar poc orientats i que els clients es troben amb un munt d’anuncis que no els importen, per coses que no els interessa comprar. Sona familiar?

Les coses són, com l’ús compartit de dades, que la majoria de la gent no veu la publicitat com el dimoni. El 83% de la gent prefereix tenir contingut gratuït amb anuncis, que pagar per contingut sense anuncis, suggerint que entenguin la compensació i estiguin encantats de tolerar els anuncis fins a cert punt.

Els anuncis intrusius, molestos i mal orientats tenen problemes amb la gent. Volen que les seves dades s’utilitzin d’una manera que no només sigui segura, sinó que també els generi resultats útils en forma de publicitat significativa i tolerable..

La clau per aconseguir-ho és més transparència i una relació més honesta i directa entre anunciants i consumidors.

I la clau de això podria ser tecnologia blockchain.

Utilitzar blockchain per millorar la publicitat

En la mateixa enquesta esmentada anteriorment, el 88% dels enquestats va dir que la transparència era crucial per fer-los confiar en com es van utilitzar i recollir les seves dades.

Per això, blockchain podria ser una eina tan útil aquí. Està construït per a la transparència, permetent que les transaccions tinguin lloc de manera segura i confiable i minimitzant la corrupció.

A més, blockchain ens permet construir xarxes sense un punt central. Això elimina la necessitat d’un intermediari com Facebook o Google, de manera que els anunciants poden interactuar directament amb els seus clients potencials.

Això és el que els agrada a les startups de blockchain Anuncis amables estan fent. Estan construint una plataforma on els anunciants, els editors es connecten directament i els usuaris tenen un control total sobre les seves pròpies dades personals.

En lloc de deixar la seva informació personal en mans de grans empreses tecnològiques de tercers, els usuaris poden decidir a quins anunciants hi accedeixen i rebre pagaments en tokens quan ho facin. Poden treballar amb empreses de les quals realment vulguin escoltar i desactivar els anuncis d’aquelles que no ho facin.

Els intermediaris gegants de l’espai publicitari en línia acumulen la major part dels ingressos, de manera que un ecosistema descentralitzat beneficiarà enormement els editors i anunciants d’aquest espai. Al final, fins i tot els usuaris se’n beneficiaran perquè podran veure anuncis més orientats i rellevants.

Una altra empresa amb un model similar és BAT, que han creat el seu propi navegador, anomenat Brave, per ajudar a fer de la publicitat un lloc més just.

Aquest tipus de models també ofereixen als anunciants la possibilitat d’utilitzar estils de publicitat ‘més amigables’, com ara els chatbots i les notificacions push, perquè poden establir una relació més personal amb els seus clients potencials en lloc de confiar en anuncis de bàner intrusius i avorrits..

A mesura que les nostres dades són cada vegada més importants, necessitem una nova manera de gestionar-les que funcioni per a tothom. Blockchain ens pot ajudar a fer-ho.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me