Previsió del preu del petroli WTI per al 2021: la tendència alcista acabarà a 50 dòlars?

El gran canelobre de doji va indicar la inversió alcista a l’abril

El petroli cru va tenir un impuls extraordinari el 2020, convertint-se en baixista el primer trimestre, a causa del coronavirus, amb el WTI Oil dels Estats Units a -40 dòlars a l’abril, per diversos motius que explicarem en aquest article. La producció de l’OPEP + va reduir-se en 7,7 milions de barrils el desembre del 2019 no va ajudar la situació dels compradors de petroli. En la nostra anàlisi anterior al setembre, vam deixar el petroli en consolidació al voltant dels 40 dòlars, després d’una impressionant inversió d’abril a setembre. La tendència alcista del cru es va reprendre al novembre, malgrat les noves restriccions del coronavirus a Europa i Amèrica del Nord. El petroli continua essent força alcista a finals de desembre del 2020. Això es produeix en un moment en què les economies d’Europa i d’altres països, com Canadà i Austràlia, tornen a baixar, cosa que apunta a nous guanys per endavant el 2021, si la situació del coronavirus es normalitza i West torna a la normalitat.   

Actual WTI Preu: $

Canvis recents en el preu del cru WTI

Període Canvi ($) Canvia el%
6 mesos +3,47 +7,7%
1 any 10.27 27,1%
3 anys -13.46 -21,8%
5 anys +10,56 +27,8%
Des del 200 +20,95 +74,8%

 

L’OPEP va lliurar a finals del 2019 una de les retallades més grans que va agradar al ministre d’Energia saudita, el príncep Abdulaziz bin Salman Al Saud, com si prevegués el que vindria el 2020. L’any passat va ser força horrible per als fonaments de tot el món, particularment als dos primers trimestres, a causa del coronavirus, però el petroli es va recuperar després de l’accident. La demanda va augmentar a mesura que l’economia mundial va sortir de la recessió a l’estiu. Mentre que Occident viu un altre període d’increment de les mesures COVID-19, l’economia xinesa continua expandint-se a gran velocitat, cosa que manté la demanda de petroli elevada.

L’augment de la demanda ha augmentat la pressió sobre l’OPEP + per iniciar la reversió de les retallades de producció anunciades l’any passat, que s’estan aixecant lentament. Tot i això, continua essent una batalla entre l’impacte del coronavirus i la voluntat de tornar a la normalitat, com és el cas de la majoria de productes bàsics. Però, a jutjar per l’impuls alcista implacable des del mes d’abril, afavorim l’alça per un temps més, sobretot perquè el món deixa el coronavirus l’any vinent.

Petroli – Resum de la previsió

Previsió US OIL: H1 2021 US OIL Previsió: 1 any Previsió US OIL: 3 anys
Preu: de 55 a 60 dòlars

Preus conductors: 

El final del COVID-19 ?, l’expansió econòmica de la Xina, els bancs centrals menys empobrits

Preu: entre 60 i 65 dòlars

Preus conductors: 

Recuperació posterior al COVID-19, inflació més elevada, política nord-americana, dòlar americà

Preu: de 40 a 50 dòlars

Preus conductors:

Política internacional, economia global, adopció d’energia neta

   

Gràfic en viu del petroli cru WTI

 

 

Predicció del preu del cru WTI per als propers cinc anys

El coronavirus va ser un element important en l’acció del preu del petroli el 2020, especialment en els dos primers trimestres. L’economia mundial i el sentiment de mercat, impulsat per la pandèmia COVID-19, especialment en el segon trimestre, va fer que els contractes de futurs bruts de WTI baixessin de 0 dòlars per primera vegada a la història, el 20 d’abril. El coronavirus encara és a prop, però el el sentiment ha millorat pel petroli. El dòlar nord-americà va ser un altre dels contribuents als guanys del petroli durant el 2020, tot i que la caiguda del dòlar americà pot haver seguit el seu curs i és possible que vegem una inversió el 2021. Però, la demanda de petroli és elevada a la Xina, cosa que ha convertit la previsió per al cru positiu per al 2021. Tot i això, amb els biocombustibles alternatius i el canvi cap als cotxes elèctrics i l’energia neta, l’anàlisi fonamental a llarg termini no sembla tan brillant per al petroli.

L’OPEP es persuadirà a augmentar encara més la producció per part de productors que no siguin de l’OPEP??

A causa de la caiguda dels preus del cru el 2019, el càrtel de l’OPEP + de 23 països productors de petroli, encapçalat per l’Aràbia Saudita per l’OPEP i Rússia per als països que no pertanyen a l’OPEP, va produir una reducció de la producció de petroli de 9,6 milions de barrils / dia. Però, atès que els ingressos derivats del petroli són la principal font d’ingressos de la majoria d’aquests països i com que el cru va invertir-se després de l’accident d’abril del 2020, van decidir relaxar les retallades de producció a 7,7 milions de barrils des de principis d’agost, cosa que va afegir gairebé 2 milions de barrils a les quotes diàries de producció. Això no va tenir un gran impacte en els preus del cru, cosa que va ser un signe positiu, ja que s’espera que el preu del petroli baixi quan augmenti la producció.

Atès que el mercat va agafar força bé aquest augment de la producció i els preus continuen augmentant per sobre dels màxims d’agost, els membres de l’OPEP + estan desitjant més relaxació en les quotes imposades per l’acord. Al desembre de 2020, l’OPEP + va evitar per poc el fracàs de les seves reunions, que es van perllongar durant dies, ja que hi va haver nombroses desavinences sobre com actuarien els socis no OPEP dirigits per Rússia i l’OPEP l’any vinent, tenint en compte que el coronavirus segueix deprimint la demanda de combustible de gasolina gairebé a tot el món, a part de la Xina. Diversos membres de l’aliança no OPEP, inclosa Rússia, volien que les quotes de producció de petroli tornessin a augmentar a partir de gener, però l’Aràbia Saudita tenia la intenció de mantenir l’statu quo. 

Finalment, van decidir augmentar les quotes de producció en 500 milions en total, tal com va anunciar Mohammad Sanusi Barkindo, que està molt lluny dels 2 milions de barrils diaris als quals Rússia pretenia arribar. Això reduiria les retallades a 7,7 milions de barrils / dia. Tot i això, encara no ha acabat, ja que s’espera que Rússia requereixi un altre augment de la producció en 500 milions. Per tant, les quotes continuaran relaxades a mesura que es recuperi l’economia mundial el 2020, però, de moment, els compradors de petroli ho ignoren, amb preus que augmenten fins als 50 dòlars.

Economia global a la cruïlla a causa de COVID-19 

L’economia xinesa va passar per una recessió el primer trimestre d’aquest any, després que el coronavirus va esclatar en algun moment a finals del 2019, però els efectes més importants de l’economia es van produir a principis del 2020. El virus es va estendre a Europa un parell de mesos després i l’economia mundial va passar per una recessió més profunda en el segon trimestre. Els serveis, en particular, van fer una immersió massiva, caient en la recessió més profunda de la història, ja que tots es van veure obligats a tancar, a part dels negocis essencials. Els viatges també es van suspendre majoritàriament, tant a nivell nacional com internacional, cosa que és un factor important per als preus del petroli.

La disputa sobre el petroli entre Aràbia Saudita i Rússia, relativa a les quotes de producció, va fer que el petroli cru WTI dels Estats Units caigués a -40 dòlars a l’abril, però després el petroli es va revertir i, alimentat pel rebot econòmic a l’estiu, ha estat alcista des de llavors. Però les economies europea, canadenca i australiana es van tornar a alentir a la primavera i el refredament va augmentar el ritme a finals de 2020, a mesura que augmentaven les restriccions del coronavirus, que van veure com alguns sectors, com els serveis, tornaven a caure en contracció. Els viatges internacionals també són molt mínims, de manera que la demanda de petroli no creix exactament.

D’altra banda, potser ens dirigirem cap al principi del final amb el coronavirus, que milloraria el sentiment als mercats financers, en benefici de productes bàsics de risc com el petroli i el gas. L’economia mundial també començaria a recuperar la normalitat, cosa que ajudaria a augmentar la demanda. La Xina ja ha tornat al bon camí, amb l’expansió econòmica que agafa ritme. La creixent demanda de la Xina també ha estat un factor fort en la pujada alcista del cru. Per tant, ens trobem en una cruïlla d’economia mundial; en aquest moment s’alenteix, però pot girar-se molt ràpidament si es redueixen les restriccions del coronavirus. El cru també es troba en una zona important, al voltant dels 50 dòlars, ja que intenta decidir quina direcció prendre.

 

Correlació petroli / USD Bearish USD ha ajudat el cru

En algun moment de l’abril, semblava que el WTI Oil nord-americà havia acabat, ja que va caure a -40 dòlars, però la trajectòria alcista des de llavors ha estat impressionant i, a més dels motius de l’impuls alcista, que hem explicat anteriorment, la caiguda de el dòlar nord-americà ha ajudat els preus del petroli a augmentar, com la majoria dels altres actius que cotitzen en dòlars. Després del salt inicial a finals de febrer, el dòlar nord-americà va baixar i va disminuir des de llavors, cosa que no és tan raonable, atès que l’economia nord-americana ha estat millor que totes les altres economies importants, a part de la Xina. Però suposo que els canvis polítics i socials que hi ha estan pesant.    

Pel que fa al dòlar nord-americà, la caiguda es va estancar els mesos de setembre i octubre, cosa que també es va reflectir en els preus del petroli, que es van consolidar en un interval d’entre 43,50 i 36 dòlars durant aquests dos mesos. Això va durar fins a la jornada de les eleccions presidencials nord-americanes a principis de novembre, quan es va reprendre de nou el descens, amb una baixada del petroli, que va agafar ritme a mesura que va augmentar el descens del USD.  

El FED va reduir els tipus d’interès tres vegades el març del 2020 i també va afluixar la seva política monetària, mentre que, com la majoria de països, el govern dels Estats Units va introduir un paquet d’alleujament del coronavirus. Per tant, hi ha hagut molts dòlars nord-americans recorrent els mercats i el Congrés dels Estats Units va anunciar un altre paquet d’estímuls per valor de 2.300 milions de dòlars. Tot i que, en aquests moments, aquest tipus de paquets d’estímuls han tingut un impacte positiu sobre la moneda, amb l’objectiu de recuperar l’economia en bon camí..  

Anàlisi tècnica: un temps decisiu per al cru WTI a 50 dòlars?

Veient el gràfic mensual del cru a la part superior d’aquest article, podem veure que la tendència a llarg termini ha estat baixista des de la gran reversió durant la crisi financera mundial del 2008. Els 200 SMA (lila) van mantenir la caiguda al principi del 2019, al voltant dels 32,50 dòlars, i vam veure una recuperació més alta fins al 2014, amb el 100 SMA (verd) actuant com a suport. Els 100 SMA finalment es van trencar i el preu es va estavellar a 26,50 dòlars, tot i que el preu va aconseguir tancar per sobre del mínim de 32,50 dòlars del 2009, que representava un suport vàlid, després que el preu es tornés a invertir a finals d’octubre. El primer trimestre del 2020 va arribar el xoc del coronavirus, però després d’un enorme canelobre de martell al març, el preu va començar a pujar de nou.

Ara Oil s’enfronta als 100 SMA (verd) i als 200 SMA (morats)

Al gràfic setmanal, el canelobre martell sembla encara més gran. Això és un indici clar d’una inversió alcista després del gran xoc que va portar el preu a -40 dòlars. La inversió es va produir just després d’aquest canelobre i el petroli dels Estats Units ha estat alcista des de llavors. El 50 SMA va actuar com a resistència durant algun temps, però es va trencar després que el preu rebotés a la zona de suport al voltant dels 33 dòlars, i ara el petroli es dirigeix ​​cap a la resistència per sobre dels 50 dòlars, on els 100 i 200 SMA estan esperant.

El 50 SMA empeny el petroli cap al 50 SMA

Taxa de petroli en viu

Al gràfic diari, els 20 SMA van proporcionar resistència durant els primers mesos del 2020, ja que el preu va caure, però després es va produir la inversió alcista i les mitjanes mòbils es van convertir en suport. Els 100 i 200 SMA es van mantenir com a suport durant el retrocés al setembre i octubre, quan el dòlar va guanyar força, però després el dòlar nord-americà va reprendre la tendència baixista de nou i el petroli va reprendre la seva tendència alcista. El preu va augmentar per sobre de les mitjanes mòbils i, en les últimes setmanes del 2020, els 20 SMA van donar suport, demostrant que la pressió de compra és forta. El programa d’estímul dels Estats Units aprovat pel Congrés a finals de desembre hauria de ser positiu per a tots els actius de risc i, per tant, també per al cru. Però també podria convertir-se en una alcista del USD, sobretot si l’economia nord-americana millora després de l’efectiu addicional que aviat circularà.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me