Explicar la crisi econòmica financera i la propera a Turquia

Tots els operadors forex són conscients de la crisi financera actual a Turquia, en particular els operadors que operen en divises dels mercats emergents. Com la Lira turca. La Lira ha caigut en llibertat darrerament. Aquest any, ha perdut al voltant d’un terç del seu valor i el descens s’ha accelerat dràsticament en les darreres setmanes. A principis d’aquesta setmana, USD / TRY cotitzava just per sota de 7. Va caure per sota de 6 durant la setmana, ja que el banc central de Turquia va intervenir augmentant els tipus d’interès un 1,50%, però va tornar a saltar a finals de setmana. Veurem com es comportarà la lira turca la setmana vinent, ja que som operadors de divises i ens agrada diferenciar entre fonaments i tècnics, creiem que els signes no estan bé. Aquí, els fonaments estan fent tot el dany per a la Lira.

Per tant, el que passa i el que és més important, durarà?

Per respondre a la pregunta més important, durarà. Per què? A continuació ho explicarem. Tot i que un dels motius que probablement va agreujar la situació va ser el fet que Erdogan és una mica un senyor del país i fa el que vol. Això vol dir que ha eliminat a tots els economistes que l’han advertit sobre problemes econòmics i financers que es poden esperar. Es va desfer de tota l’oposició dels cercles financers de Turquia i només va deixar els que estaven d’acord amb ell en tot. Fins i tot va situar el seu gendre com a cap del banc central. Erdogan fins i tot ha donat instruccions al seu gendre que no mantingui els tipus d’interès perquè debilitaria la Lira. Això no té sentit, però deixem-ho de banda perquè no és el que perjudica la Lira.

Una de les coses són els aranzels que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha imposat al món, inclosa Turquia. Però Turquia i els Estats Units no tenen una bona relació, tal i com va dir a Twitter Donald Trump el 10 d’agost. Turquia ha empresonat un pastor nord-americà i s’ha negat a deixar-lo anar, mentre demanava l’extradició de l’exlíder opositor Gylen dels EUA. Per tant, les relacions no són bones. En el mateix tuit, Trump va dir que els aranzels d’importació nord-americans sobre l’acer turc i l’alumini es duplicaran fins al 50% i el 20% respectivament. El Lira va bussejar encara més ràpid després d’aquell tuit de Trump.

Turquia va exportar productes siderúrgics per valor d’1.200 milions de dòlars als Estats Units l’any passat i, amb aquests aranzels, les exportacions cauran dràsticament. Tot i que, amb una economia de bilions de dòlars, Turquia no hauria de tenir massa problemes per afrontar aquests problemes. No és que Turquia depengui de les exportacions de matèries primeres com altres països com els països del Golf i Rússia. Però va ser un cop de puny en el moment en què Turquia va caure, i encara ho és.

El veritable problema rau en altres llocs. El FED i altres grans bancs centrals com el BCE, el Banc del Japó i el Banc d’Anglaterra van començar a ampliar el seu balanç comprant bons i bombant diners a les seves economies i a l’economia mundial. Atès que els tipus d’interès dels països desenvolupats han estat propers a zero durant molt de temps i, en algunes regions, com a Suïssa i el Japó, els tipus han estat negatius i el fet que el creixement havia estat molt feble en aquestes economies, els diners han volat a l’estranger en grans quantitats. , especialment en mercats emergents com Turquia, Índia, Sud – àfrica, Indonèsia, Vietnam, Xina, etc.

Com a resultat, l’economia de Turquia havia experimentat un creixement molt fort durant aquest període. Hi anaven els diners, els negocis eren excel·lents i els edificis alts estaven fent bolets. El retorn de la construcció i la propietat immobiliària és força gran quan l’economia va bé, els preus de les cases i la construcció d’empreses augmenten enormement. Com a resultat, tothom va intentar aconseguir una part de l’acció durant aquesta febre de l’or. Però, els edificis i els béns immobles no són una cosa que produeix valor real a llarg termini per a l’economia, a diferència de les fàbriques o les indústries de TI. Molts economistes liberals van intentar advertir a Erdogan, però la consigna de l’última dècada a Turquia ha estat “Estima-ho o deixa-ho”. El meu company de professió em diu que molts d’aquests economistes han marxat a mesura que Turquia s’ha tornat cada vegada més dictatorial.

Erdogan tenia el seu camí, i ara ve això. Aquesta gent va intentar assenyalar el rei nu, però ningú ho va escoltar. Ara que els principals bancs centrals comencen a reduir els seus balanços i recuperen els diners amb la venda de bons, especialment el FED, apareixen problemes als mercats emergents. Turquia té un gran deute extern, amb un 53,3% del PIB nominal del país per a aquell any i és probable que aquest any hagi augmentat. Això vol dir que els interessos que han de pagar són força grans i s’han de pagar en moneda estrangera, especialment en dòlars nord-americans.

Només un petit bany i els problemes són immensos per a Turquia

Això augmenta la demanda de divises per pagar els interessos i les liquidacions del deute. A més, els diners també surten del país, ja que la FED comença a reduir el balanç, que és el problema real. Si mireu el gràfic anterior, veureu que la línia comença a baixar. És un descens molt mínim. El balanç FED era de 4,8 bilions de dòlars fins fa menys d’un any, la qual cosa significa que bilions de dòlars nord-americans alimentaven l’economia mundial, en particular els mercats emergents..

Ara, comença a reduir-se i només un declivi tan petit provoca caos a Turquia. Imagineu-vos quan la línia cau fins al 2010 o fins i tot pitjor, fins als nivells del 2008, cosa que significaria reduir el balanç a menys d’un bilió de dòlars. Per descomptat, no totes les economies emergents són tan dependents dels dòlars nord-americans, però sembla que sí que ho és Turquia. Què tan greu es posarà? Ningú no ho sap exactament. Espero que Turquia torni a actuar, però fonaments com el balanç de la reducció de la FED i la política de la vella escola d’Erdogan apunten a grans problemes per endavant per a Turquia i la lira turca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector