Auxili! Auxili! Expulsa! Expulsa !!

Sou un d’aquests comerciants que només esperen el millor quan un comerç no funciona com volíeu? Tot i que no passa res de mantenir-se positius i d’esperar el millor, no ens podem permetre el luxe d’ignorar els senyals d’alerta greus quan ens trobem amb el camí. Ja veieu, és fonamental ser disciplinat i complir els vostres plans comercials, però de vegades els paràmetres comercials que s’estableixen poden afectar la vostra rendibilitat. Hem de ser prou flexibles per adaptar-nos a les condicions del mercat en constant canvi. De vegades, necessitem operar com un pilot de caça. Si el vostre avió està cremant, cal abandonar-lo immediatament o afrontar-ne les conseqüències.

Investiguem algunes coses importants BANDERA VERMELLA senyals d’advertència que heu de tenir en compte a l’hora de gestionar les operacions obertes.

 

Espelmes de rebuig a preus extrems

Quan el preu d’un parell de divises o d’un altre instrument financer es mou ràpidament en una direcció i s’estén lluny de la mitjana, sovint arriba a un punt d’esgotament. En aquest moment, no hi ha prou compradors (en cas de moviment alcista) per continuar augmentant el preu. Aquí és on cal anar amb compte si es troba en una posició llarga. Quan això passa, el preu sovint inverteix cap al valor mitjà, que pot consumir gran part dels vostres beneficis flotants i fins i tot provocar pèrdues en nom vostre. Vegem alguns exemples pràctics:

1 de maigGràfic diari AUD / USD (2016)

Les fletxes negres marquen les espelmes de rebuig que es van formar durant aquest període. Aquestes espelmes de rebuig baixista es van formar a nivells relativament allunyats de la mitjana, que en aquest cas està representada per la mitjana mòbil exponencial de 20 dies.

Les espelmes un, dos i quatre tenen un cos vermell força gran. Això indica una venda determinada durant aquests dies i, òbviament, un preu de tancament inferior al preu obert. També tenen metxes que sobresurten cap a la part superior, que indiquen el rebuig de preus més alts. També ens mostra com els óssos van guanyar el control del mercat mitjançant la força bruta, per dir-ho d’alguna manera. Els bous es van esforçar per impulsar el preu a nous màxims, però van ser convincentment superats pels óssos cada vegada. Apropem per obtenir una millor visió de les espelmes 1, 2 i 4:

2 de maig

3 de maig

4 de maig

Gràfic diari AUD / USD (2016)

Aquestes tres espelmes de rebuig tenen algunes coses en comú, però la seva semblança més destacada és el fet que són barres d’enfonsament baixista. Les barres engolidores poden ser potents senyals d’inversió, sobretot si estan situades lluny del valor mitjà (i s’enfronten al valor mitjà). Haureu d’estar pendents d’espelmes com aquestes, especialment aquelles amb gammes excepcionalment grans. A més, les espelmes de rebuig, ja siguin pinbars o barres engolidores, són encara més perilloses quan es tanquen o s’acosten als seus mínims.

L’espelma número tres és una espelma estrella fugaç, que també s’anomena pinbar baixista. Aquest tipus d’espelmes és, igual que una, dues i quatre, un potent senyal d’inversió.

Ara diguem que teniu una bona posició de compra i que el vostre negoci va obtenir beneficis una mica més de 100 pips. Ara, mentre esteu vigilant aquest vostre negoci rendible, el preu funciona bé, però no obté els vostres beneficis amb només 12 pips. Unes hores més tard, es completa l’espelma 3. Al final del dia (espelma 3), no us podeu creure que el preu s’hagi invertit a només 12 pips del vostre objectiu. Mentrestant, heu mogut el vostre stop loss a un punt mort per tal d’eliminar les pèrdues potencials a causa de les inversions fortes.

Aquí és on molts comerciants deixen tots els seus diners a la taula. No saben que les probabilitats s’acaben de tornar en contra. En aquest cas, el seu stop loss està a uns 100 pips del preu de mercat. Raonen que, atès que el parell està en una tendència alcista i el preu està per sobre del 200-MA i del 20-EMA, poden mantenir-se segurs de la seva posició guanyadora. Al cap i a la fi, hi ha un coixí de 100 pip entre el seu stop loss i el preu de mercat, i el preu “finalment arribarà al seu objectiu”.

Mentrestant, els comerciants institucionals (que són els que mouen el mercat) ja havien començat a reduir-se de la seva llarga exposició al parell, ja que notaven l’impuls alcista minvant. Els comerciants de contra tendència també noten aquesta debilitat i intervenen amb algunes posicions curtes. L’endemà es continua venent i el preu baixa agressivament. Apropem una mica:

5 de maigGràfic diari AUD / USD (2016)

Just abans d’aquesta espelma de pinbar, veiem una espelma alcista amb una metxa llarga al capdamunt. Això s’anomena ‘espelma de prova’. Sembla gairebé el mateix que una espelma de pinbar baixista, però no es qualifica exactament com a pinbar a causa del seu tancament que es troba massa al marge de l’espelma. Tot i que aquesta espelma de prova no és un senyal baixista tan fort com la barra de pines que la va seguir, és definitivament una cosa que hauríeu de tenir en compte quan la trobeu.

El tancament d’una espelma de prova blava (alcista) hauria de situar-se al 50% inferior del seu abast total. Això vol dir que el rang de la seva ombra superior hauria de ser com a mínim la meitat de la mida de l’espelma. (Les metxes d’un canelobre també es diuen ombres).

Quan finalment es va tancar l’espelma de pinbar, el missatge tècnic era força clar: els toros havien perdut el control del mercat.

Què hauríeu d’haver fet en aquest cas? Heu d’haver tancat completament la vostra posició o haver obtingut beneficis parcials i haureu augmentat el vostre stop loss? Hauríeu d’haver deixat la vostra posició sense canvis? Recordeu, estem veient aquest gràfic amb retrospectiva. Tenim totes les respostes en aquest moment. Però quan esteu en la situació en què necessiteu prendre la decisió, evidentment no sabeu què passarà. Com sempre, hem de tenir en compte el resultat més probable i gestionar els nostres negocis en conseqüència.

Quan es va tancar l’espelma de prova, el preu era d’uns 115 pips del 20-EMA. Es tracta d’una distància substancial d’aquesta mitjana mòbil, que és una bona manera de mesurar el valor mitjà a curt termini d’un instrument. La gran bretxa entre el preu i el valor mitjà, combinada amb el rebuig baixista que mostra la vela de prova, hauria d’haver estat prou evidència perquè, com a mínim, poguéssiu sortir de la vostra posició fins a un cert grau. Aleshores, quan l’endemà va resultar ser un pinbar fort, hauria estat aconsellable plantejar-se tancar completament la vostra posició, tot i que el vostre objectiu encara no havia estat assolit. Personalment hauria agafat els meus 100 pips i l’hauria anomenat al dia. Per descomptat, quan vaig començar a negociar, no sabia res sobre les espelmes de rebuig o la reversió a la mitjana. Tampoc no sabia la importància del període de temps diari per a l’anàlisi tècnica. La majoria de les vegades vaig cometre errors.

Fins i tot quan vaig començar a utilitzar períodes de temps diaris, més endavant, sovint m’aguantava en posicions que hauria d’haver tancat immediatament quan veia parpellejar els llums vermells. Quan sou un comerciant novell, no voleu admetre que us equivoqueu i, per descomptat, no teniu l’experiència de reconèixer sempre els perills del que realment són..

Com podeu veure al gràfic anterior, hauríeu estat aturat a l’equilibri si no haguéssiu actuat de manera proactiva quan haguéssiu vist els senyals d’alerta primerenca d’una inversió imminent. De vegades, és millor agafar els beneficis que ja teniu que mantenir-vos en una posició quan les probabilitats s’han tornat clarament en contra.

Fins ara, hem utilitzat la combinació de patrons de canelobres i la distància del valor mitjà per identificar retrocessions perilloses contra-tendència cap a la mitjana. No obstant això, hi ha diverses tècniques mitjançant les quals podeu identificar possibles amenaces per als vostres comerços oberts. En aquest moment no puc passar per totes, però hi ha una eina força útil que us pot ajudar a determinar quan s’ha exagerat un moviment de preus i pot arribar a la maduresa per retrocedir contra la tendència dominant. A què esperem, comprovem-ho!

 

Índex de força relativa (RSI)

L’índex de força relativa és un indicador desenvolupat per Welles Wilder fa molts anys. RSI és un indicador d’impuls que oscil·la entre els nivells de sobrecompra i de sobrevenda. Aquests nivells es poden modificar, així com els paràmetres d’entrada del període. El paràmetre RSI estàndard utilitza 14 períodes en el seu càlcul i representa la força relativa en un gràfic que oscil·la entre 0 i 100. Quan RSI està per sobre del llindar de 70, es considera que l’instrument concret és sobrecomprat. Quan cau per sota de 30, es considera que es ven en excés.

M’agrada jugar amb la configuració d’indicadors i he comprovat que RSI és una eina fenomenal per assenyalar possibles inversions de preus. Per descomptat, aquest indicador s’ha d’ajustar a diferents períodes de temps i no ha de ser l’únic factor que es té en compte a l’hora de prendre decisions comercials..

Utilitzem una entrada RSI de 5 períodes, amb un llindar de sobrecompra de 75 i un llindar de sobrevenda de 25. A continuació, es mostra el gràfic diari AUD / USD:

6 de maigGràfic diari AUD / USD (2016)

Aquí podeu veure que l’indicador RSI es va comprar excessivament quan, o just abans que apareguessin els números de les espelmes 1, 3 i 4. Just abans de formar-se l’espelma número 2, RSI tenia 69 anys, gairebé sobrecompra. Per tant, en els quatre casos, l’indicador RSI va proporcionar avisos precoços als comerciants alcistes que probablement es produirien correccions en contra-tendència. El que fa que aquest indicador sigui tan fantàstic és que us hauria alertat d’aquestes correccions almenys 24 hores abans que es produïssin!

L’RSI s’hauria d’utilitzar idealment en combinació amb altres indicadors, o almenys amb activadors de preus per obtenir els millors resultats. En condicions de mercat desordenades on es produeixen correccions profundes de contra tendència, l’indicador RSI és l’eina ideal per advertir-vos de perills imminents. Em recorda el funcionament de les espècies de babuins i micos aquí al sud d’Àfrica. Tenen tota mena d’enemics naturals, com àguiles grans, serps, caracals, guineus, lleopards, lleons, etc. aquests depredadors. Mentre el “mico guardià” analitza la zona per si hi ha possibles perills, la resta del grup pot centrar-se en la recollida d’aliments, la preparació, etc..

En aquest cas, amb AUD / USD, l’indicador RSI proporcionava efectivament senyals d’alerta primerenca als operadors en posicions llargues.

Per descomptat, RSI és una eina poderosa per identificar també oportunitats comercials, però en aquest cas, només l’hem utilitzat per advertir-nos de correccions imminents contra posicions obertes..

Vegem un altre exemple d’on el preu es va revertir al valor mitjà (20-EMA) després que s’hagi format una vela de rebuig potent lluny de la mitjana. En aquest cas, l’indicador RSI (fixat a 5 períodes, amb nivells de sobrecomprada / sobrevenda a 85/15) va donar una lectura de sobrecompra just abans que aparegués aquesta espelma de rebuig massiu. Aquí teniu el gràfic:

7 de maigGràfic diari GBP / JPY (2014)

Increïble, no? Com hauríeu aconseguit una posició llarga i oberta si veieu una espelma de rebuig baixista tan agressiva?

En conclusió

Hem de ser percipients i sagaces a l’hora de gestionar els nostres comerços oberts. Quan veiem senyals d’alerta clars, hem de tornar a avaluar les nostres operacions i, si cal, tirar de la palanca d’expulsió (sortir de l’operació). Respondre en el moment adequat us estalviarà pèrdues innecessàries.

En determinades situacions, preferiu augmentar el seu stop loss de forma agressiva en lloc de tancar la posició. En altres circumstàncies, sortireu de la vostra posició (en tancareu una part) i rastrejareu el vostre stop loss. Això dependrà de l’estructura de la tendència i del grau d’agressivitat de l’espelma de rebuig.

Comerç rendible!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me