La bombolla de Bitcoin

A mesura que Bitcoin ha sortit de la foscor, el seu gran impuls ha obligat tant el món financer com els mitjans de comunicació convencionals a posar-se dret i prendre nota. Només durant el 2017, el preu de Bitcoin (BTC) ha registrat guanys de més del 1700%. És aquest tipus d’augment que fa que els crítics anomenin la bombolla de Bitcoin la més gran que han vist mai. No obstant això, hi ha tants partidaris de la primera criptomoneda del món, que suggereixen que aquestes altures tan altes són molt lluny del que representa realment el seu potencial.  

És difícil anomenar-la bombolla de Bitcoin per si mateixa. Sovint es defineix una bombolla com un actiu que negocia molt més del seu valor intrínsec. El problema d’un actiu com Bitcoin o criptomonedes, en general, és que tècnicament no tenen cap valor intrínsec.

Els partidaris argumenten que les monedes fiduciàries tampoc no tenen valor intrínsec. Tot i això, per llei, els impostos als Estats Units s’han de pagar en dòlars nord-americans. Això dóna a la moneda dels EUA un autèntic nivell de demanda i, per tant, un autèntic valor. Tot i que el propi Bitcoin, en aquest moment, només té una sol·licitud limitada com a forma de pagament. Com a tals, els crítics argumenten que és simplement l’especulació sobre Bitcoin la que està impulsant els guanys massius, cosa que la situa en territori de bombolles.

la bombolla bitcoin  

The Bitcoin Bubble: gràfic diari 2017

La bombolla de Bitcoin és la nova febre de l’or

Atesa la seva manca d’un valor real, molts experts assenyalen la comparació òbvia entre l’or, que és una gran quantitat de valor, i Bitcoin, que molts veuen com la nova alternativa digital..

Els inversors fonamentals en or han utilitzat tradicionalment el metall preciós com a protecció contra la inflació per protegir-se de les turbulències econòmiques. I hi ha algunes similituds amb Bitcoin en què hi ha efectivament una oferta limitada.

No obstant això, els especuladors d’or també compren or perquè creuen que el preu simplement augmentarà amb el pas del temps. Curiosament, el terme de cerca “Comprar Bitcoin” ha superat “Comprar or” a les cerques de Google, assenyalant un augment de l’entusiasme per l’especulació de Bitcoin i la creença que simplement seguirà avançant.

Els famosos economistes Olivier Blanchard i Mark Watson suggereixen que es produeixen aquest tipus de bombolles perquè els especuladors creuen que els preus continuaran augmentant amb el pas del temps.

I és aquí on es fa més evident una bombolla de Bitcoin. Com a inversors minoristes, continuen entrant al mercat, molts simplement estan impulsant el que ja són rendiments exponencials. I molts simplement esperen que podran vendre a un preu més alt, en algun moment del futur. Cosa que pot ser o no així, ja que és efectivament una especulació de Bitcoin.

Comparacions entre la bombolla de Bitcoin i el boom de Dot-Com

En els darrers temps, un dels grans mítings de mercat que hem vist va ser a finals dels anys noranta, en forma de boom de punt com. Va ser un període en què Internet estava canviant la nostra manera d’interactuar i el funcionament de les empreses. I això es va reflectir en el preu de les accions tecnològiques.

El compost NASDAQ, el referent de les accions tecnològiques als EUA, va experimentar un triple augment en pocs anys. No obstant això, quan finalment es va estavellar va trigar 15 anys a recuperar els seus antics màxims elevats. Però el que sí que vam veure va ser una sèrie de nous negocis que van canviar el món. Noms com Google, Amazon i eBay van ser empreses inicials, ja que el boom tecnològic estava en ple desenvolupament, però han anat configurant la nostra cultura moderna i empresarial..

Per situar la bombolla de Bitcoin en context, les accions de tecnologia nord-americana tenien un valor de gairebé 1,7 bilions de dòlars abans del seu col·lapse. Tal com està actualment, les criptomonedes són actualment d’uns 170.000 milions de dòlars, cosa que significa que encara hi ha potencialment més espai per al creixement del mercat de criptomonedes.

 

dot com bombolla

The Dot-Com Boom: Índex NASDAQ Gràfic mensual: 1995-2017

La bombolla Bitcoin és realment una bombolla Blockchain?

La comparació entre la bombolla actual de Bitcoin i el boom del punt com és òbvia. El Bitcoin i les criptomonedes representen clarament un canvi sísmic en el funcionament de les monedes.

Tanmateix, podria ser la tecnologia sobre la qual es basen, coneguda com blockchain, la que contribueix a les elevades valoracions. La cadena de blocs és un sistema de registre digital digitalitzat que fa un seguiment de les transaccions. Estem veient possibles aplicacions de tecnologia blockchain al sector bancari, la indústria de les assegurances, el joc i la previsió, entre moltes altres.

Molts experts simplement aposten per la tecnologia blockchain invertint en Bitcoin. Veuen el futur a llarg termini que representa la tecnologia que està contribuint a l’estat actual de la bombolla de Bitcoin. 

Durant el boom del punt com, les petites empreses de cèntim centenar van afegir “dot-com” al nom de la seva empresa i van veure enormes guanys en el valor de les seves accions. Ara estem veient tàctiques similars amb Blockchain. Recentment, una empresa anomenada “Long Island Iced Tea” va afegir blockchain al seu nom i va veure guanyar un 500% en el seu preu de les accions.

Descobriment de preus i la bombolla de Bitcoin

En termes d’una moneda purament digital, Bitcoin té molts rivals. En els darrers temps han guanyat terreny altres criptomonedes com Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash i altres..

Bombolla de criptomoneda 

Capitalització de mercat de criptomonedes: desembre de 2017

L’impuls dels preus i l’interès per l’especulació de Bitcoin l’han vist actuar com un proxy per a molts que consideren que el nou món de les monedes digitals és aquí per quedar-se. Tanmateix, és poc probable que hi hagi espai per a diverses criptomonedes com a formes de pagament pures. Al final, un guanyarà la carrera.

Per tant, molts experts anomenen la bombolla de Bitcoin, simplement la de descobriment de preus. El mercat determinarà el preu i, en última instància, quina criptomoneda té la major aplicació. Els experts ho han comparat amb la batalla entre Apple i PC.

També hi ha una bombolla de Bitcoin?

Per determinar realment si hi ha una bombolla de Bitcoin, depèn realment de quin costat de la tanca estigui assegut. Si creieu en la tecnologia i la seva aplicació, no només com a forma de pagament, sinó també com a canvi de joc, és probable que Bitcoin estigui infravalorat..

Si creieu que la bombolla de Bitcoin és igual que les existències de cèntims durant l’auge del punt com o un altre insecte d’or que bombeja el metall preciós, amb l’esperança que hi ha un comprador a un preu més alt que espera a les ales, és possible que creieu que la bombolla de Bitcoin és el més gran que hagis vist mai.

Tot i que els avanços tecnològics en forma de blockchain podrien justificar els preus actuals, el problema és que Bitcoin en si mateix no podria ser el guanyador final de la cursa de criptomonedes. Ethereum i fins i tot Cardano ofereixen una mica més de versatilitat i aplicació. Bitcoin es va construir sobre una base de seguretat i és difícil i costós de comprar i comerciar o fins i tot utilitzar-lo.

Una estratègia més intel·ligent podria ser comprar una cartera de criptomonedes líders en funció del seu límit de mercat i esperar a veure quina en última instància guanya l’atractiu i la funcionalitat més populars. Per citar Warren Buffett, “la diversificació és protecció contra la ignorància”.

En definitiva, si hi ha o no una bombolla de Bitcoin és realment una qüestió d’opinió, però el que és segur és que serà el mercat qui pren la decisió final.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me