Dificultats en la valoració d’actius digitals

El modelatge econòmic és una part important de la planificació empresarial que pot donar informació sobre les despeses agregades i els rendiments esperats d’una empresa i, per tant, fa una projecció sobre els desenvolupaments futurs, com ara la corba de creixement de l’empresa. Com us podeu imaginar, això esdevé cada vegada més important cada vegada que l’empresa necessita convèncer els inversors perquè donin suport al negoci, com ara abans de les rondes de finançament o quan es faci pública. Això ajuda, finalment, als inversors a determinar el valor de les accions de capital.

Les mateixes regles s’apliquen per valorar les fitxes criptogràfiques, independentment de si es tracta d’una ronda de finançament inicial, de finançament addicional o de fitxes negociades en borsa. Tanmateix, la valoració de les fitxes pot ser complicada de vegades, ja que la majoria de models clàssics no cobreixen la dinàmica de l’economia de fitxes. Les empreses tradicionals funcionen segons un model senzill de lucre: essencialment, els accionistes prefinançen una empresa i es distribueixen els beneficis entre ells. Això permet avaluar les accions en funció dels fluxos d’efectiu previstos.

En canvi, les empreses criptogràfiques operen més aviat segons els principis d’una economia compartida, on sovint no queda clar quines parts generen algun tipus de valor econòmic a través de la xarxa de criptografia. Sovint, l’acumulació de valor per a criptomonedes o fitxes d’utilitat es produeix a través de l’augment de la demanda. Per tant, és més important identificar els motors del valor del testimoni. Per exemple, el valor de les criptomonedes “dures” dissenyades principalment com a mètode de pagament es basa principalment en la capacitat de pagar amb la moneda. Dit d’una altra manera, la principal pregunta que caldria fer a l’hora de valorar-les és: “Començaran més venedors a acceptar aquesta moneda?”.

Fixeu-vos en el temps futur. Quan “valoreu” els tokens, no intenteu esbrinar el valor actual d’un testimoni, sinó el seu futur, ja que ja coneixeu el valor actual. És exactament el que pagueu pel testimoni en una borsa. La coneguda fórmula MV = PQ, que s’utilitza per determinar el valor actual d’una moneda, no ens ajuda en aquest sentit. Més aviat, MV = PQ és un intent de racionalitzar el valor actual retrospectivament, lligat a la noció que la moneda té algun “valor intrínsec”.

Com pot dir qualsevol economista seriós (és a dir, qualsevol que segueixi els ensenyaments de l’escola austríaca), no hi ha cap valor intrínsec. El valor de qualsevol recurs, ja sigui físic o digital, sempre és la quantitat de diners que altres persones estan disposades a pagar per aquest recurs. La pregunta important que cal fer és si la gent està disposada a pagar més en el futur. Per a les criptomonedes fortes, aquest és el cas quan més persones comencen a utilitzar i acceptar la moneda.

Per a les fitxes d’utilitat, el procés de valoració es fa més complex. La seva demanda i, per tant, el seu valor, es basa en el concepte molt abstracte de “utilitat”. Per tant, hem de fer la pregunta de si augmentarà la utilitat del testimoni en el futur. Aquest pot ser el cas quan s’afegeix més funcionalitat a la xarxa de blockchain subjacent o quan les empreses i DApp s’uneixen a l’ecosistema de la xarxa.

Valoració de les criptomonedes com a oportunitats d’inversió

Quan valoreu els actius digitals, sempre els heu de comparar amb la resta d’actius disponibles a la criptoeconomia. Penseu en els actius digitals com a vehicles d’inversió. Si manteniu els vostres actius en un Altcoin i l’Altcoin augmenta de valor, això pot resultar ser una mala inversió si el valor de Bitcoin augmenta a un ritme més ràpid. En aquest cas, hauria estat més rendible invertir en Bitcoin. Aquesta és també la raó per la qual la majoria dels inversors prefereixen el BTC com a moneda de referència, en lloc del USD.

Agafem una pàgina del manual de valoració del flux de caixa. Normalment, els inversors no es conformen amb inversions que tenen un flux de caixa marginalment positiu després de X anys. Això es deu al fet que, posant diners en línia, renuncien a altres oportunitats d’inversió que els podrien atorgar un rendiment més elevat. Per tant, els inversors apliquen un factor de descompte anual sobre el flux d’efectiu que reflecteix el risc i el sacrifici d’altres oportunitats d’inversió. Només si la inversió supera aquest factor de descompte es considera una bona inversió.

En total, això ens proporciona un bon enfocament qualitatiu per considerar les inversions en criptografia. Prenguem l’exemple d’una moneda de prova d’estaca senzilla que atorga als rendidors una rendibilitat anual del 10% inflant el conjunt de fitxes. Aquí, el gran factor desconegut és el projector de valor de la moneda al llarg del temps.

Tot i això, això ja permet als apostadors fer declaracions quantitatives sobre la seva situació financera un any en el futur: suposant que la moneda manté el seu valor en referència a USD, l’inversor ha obtingut un retorn del 10% en comparació amb la posició dels seus actius en USD. De la mateixa manera, sota el supòsit que el testimoni manté el seu valor en referència a BTC, l’inversor ha obtingut un retorn del 10% en comparació amb la posició de BTC.

L’inversor també pot aplicar un factor de descompte per tenir en compte el risc i les diverses altres oportunitats d’inversió, tant en mercats tradicionals com en mercats criptogràfics, com ara préstecs o participacions en finances descentralitzades. Per tant, per tal d’identificar la moneda com una bona oportunitat d’inversió, ha de predir que el valor de la moneda, a més de la seva rendibilitat del 10%, supera els dòlars americans, els BTC i el factor de descompte.

Exemple pràctic de valoració de criptomonedes

Si mirem les criptomonedes amb els ulls d’un inversor, posem en pràctica aquest enfocament en la valoració de tokens. El mes passat, l’equip Hashed va publicar una publicació al bloc que compartia informació sobre el model de valoració utilitzat per valorar Luna, un dels actius que forma part de la cartera de criptomonedes del Venture Fund. Segons el seu model de doble fitxa, Luna s’utilitza per a la validació de blocs en la seva cadena de blocs Prova d’estaca i actua com a reserva de la stablecoin Terra.


En lloc d’inflar el grup de fitxes Luna com a recompenses de bloqueig per als validadors, Terra cobra una comissió de transacció del 0,5% sobre totes les transaccions de stablecoin, que es distribueix als productors de blocs. Això vol dir que podem identificar els fluxos d’efectiu reals que es poden utilitzar per quantificar el retorn anual de les fitxes Luna de participació i, per representació, el desenvolupament del valor de la fitxa.

El volum de transaccions anualitzat de Terra ha assolit els 800 milions de dòlars al novembre amb un augment mensual constant del 35% de mitjana i Terra espera que aquesta tendència continuï durant els propers mesos. Tot i que el model de valoració de Terra té en compte les tendències futures, en aquest article només ens centrarem en els números de novembre, per raó de brevetat.

Amb un volum de transaccions anuals de 800 milions de dòlars i una comissió de transacció del 0,5%, això significa que es distribuiran 4 milions de dòlars al 220 milions de lluna que està en joc actualment. Per tant, els jugadors rebran un retorn d’aproximadament 0,0182 dòlars per lluna.

La pregunta oberta que queda és quina quantitat d’inversors estarien disposats a pagar per obtenir una lluna aquest retorn anual. De la mateixa manera que els comerciants d’accions tradicionals, Terra utilitza els múltiples guanys per arribar a una valoració simbòlica. El múltiple de guanys és la proporció entre el preu de les accions i els guanys anuals de l’empresa, o dit d’una altra manera, el nombre d’anys de guanys consecutius que caldria perquè els guanys fossin iguals al preu de les accions..

Terra creu que l’equilibri del mercat acabarà per liquidar el preu del token en un múltiple de guanys de 40, que és gairebé al mateix nivell que Visa i Mastercard. Amb uns guanys anuals previstos de 0,0182 dòlars, això es transfereix a un preu de 0,73 dòlars per lluna. A més, Terra estableix l’interval per al múltiple de guanys eventual entre 20 (escenari del pitjor dels casos) i 60 (escenari del millor dels casos).

Part superior: volum de transaccions anualitzades projectades a la cadena de blocs Terra. La comissió de transacció s’ha incrementat fins al 0,5% el desembre de 2019.

Part inferior: valoració de token projectada amb un múltiple de guanys de 20, 40 i 60.

Conclusió

La valoració dels actius digitals continua sent difícil, ja que sovint no és possible l’anàlisi clàssica del flux de caixa i l’anàlisi fonamental dels projectes blockchain deixa moltes preguntes obertes. Des de la perspectiva d’un inversor, es poden fer algunes afirmacions qualitatives sobre el desenvolupament de la demanda de fitxes d’utilitat i criptomonedes. Això fa possible l’avaluació d’oportunitats d’inversió, com ara la participació en PoS.

Atès que Terra utilitza recompenses de participació basades en el flux de caixa en lloc de la inflació simbòlica, és possible fer declaracions quantitatives sobre les recompenses de participació anuals. L’aplicació d’un multiplicador de guanys projecta el desenvolupament del preu simbòlic per a Luna. El model es podria perfeccionar aplicant un factor de descompte per tenir en compte els riscos d’inversió i la presència de competir per oportunitats d’inversió a l’economia criptogràfica..

Sobre l’autor:

Jethro De Jager

Twitter:  https://twitter.com/Javaeth

Biografia: periodista a temps parcial i desenvolupador de Java / Python interessat a desenvolupar algun dia la seva pròpia dApp a Ethereum. En el seu temps lliure, aprèn a codificar amb Solidity i revisa críticament les startups de Blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector